در مراسم نماز جمعه این هفته عملکرد ضعیف مسئولین در حل مشکلات معیشتی و گرانیها محور اصلی خطبهها بود. امامان جمعه با اشاره به امواج پیاپی گرانیها در هفتههای اخیر، بجای مطالبهگری نسبت به عملکرد ضعیف دولت در صد روز اول فعالیت خود، به تقدیر از عزم دولت پرداخته و کاستیها را ناشی از ناتوانیهای مسئولان میانی دانستند. با طلوع دوباره مذاکرات برجامی از پشت سیاسگریهای دوگانه دیپلماسی و مقاومت، بسیاری از امامان جمعه در حمایت از ادامه مذاکرات سخن گفتند، لیکن برخی از ائمه جمعه هنوز به طرح ادعاهای خلاف واقع و ضدمذاکره ادامه دادند. موضوع دیگری که در برخی از خطبهها بدان اشاره شد، مسئله فسادستیزی بود. امامان جمعه با اشاره به وجود فساد لجامگسیخته در ساختارهای سه قوه، همچون گذشته از اشاره به مصادیق، و حتی موارد فساد در میان مسئولان خودداری کردند. اینگونه برخورد خبری با فساد که در سالهای گذشته مدام از تریبونهای نماز جمعه شنیده شده، کافی نبوده و بهیچوجه شایسته نهاد جهادی نماز جمعه نمیباشد.

حجتالاسلام کاظم صدیقی
در خطبههای اول نماز جمعه این هفته، امامان جمعه به گرامیداشت مناسبتها، بهخصوص ولایت امام حسن عسگری، پرداختند. در پایتخت، حجتالاسلام کاظم صدیقی، که این هفته امام جمعه موقت تهران بود، همچون همیشه به تبیین اهمیت مسئله تقوا پرداخت. لیکن بخشی از سخنان وی در مقصر دانستن مردم در مسئله مشکلات معیشتی و کمآبیها، خطبههای این هفته را به جنجال کشید. وی با اشاره به یک آیه قرآنی ادعا کرد که بیتوجهی و عدمپایبندی مردم به خدا علت وقوع حوادث کمآبی و مشکلات معیشتی اخیر بوده است. این سخنان بهحدی عجیب و خرافی بودند که برخی از خبرگزاریها، از اشاره به آن در خطبهها خودداری کردند. عملکرد ضعیف حجت الاسلام صدیقی در خطبههای نماز جمعه، و سخنان خلاف واقع و خرافی ایشان در چند سال گذشته، بخصوص در مراسم ارتحال آیتالله مصباح یزدی و طرح داستان غسال، بارها اثبات کرده که ایشان شایستگی امامات جمعه تهران را نداشته و این موضوعی است که از سوی مخاطبان سایت مردم و روحانیت نیز مورد تاکید قرار گرفته است. امروز که وی علناً از تریبون نماز جمعه پایتخت، مردم را عامل مشکلات معیشتی و حوادث طبیعی معرفی کرده، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه باید نسبت به مطالبات برای برکناری حجت الاسلام صدیقی اقدام فوری کند تا به اسم دفاع از عملکرد ضعیف حاکمیت، به مردم و باورهای دینیشان اهانت نشود.
در این نظرسنجی شرکت کنید:
- حجتالاسلام کاظم صدیقی: اگر مردم، خدا را در نظر میگرفتند و پایبند بودند، به کمآبی و مشکلات معیشتی مبتلا نمیشدند

آیتالله سیداحمد علمالهدی
در خطبهها دوم، در بسیاری از شهرهای کشور، با توجه به سپری شدن صدمین روز فعالیت دولت سیزدهم، برخی از امامان جمعه به تحلیل عملکرد دولت پرداختند. لیکن در اکثر موارد به جای تحلیلی واقعگرایانه و مطالبهگری نسبت به وعدههای تحققنیافته در حل مشکلات معیشتی مردم، از دولت تمجید شد و معایب و کمکاریها همه به گردن مسئولان میانی افتاد. در خطبههای نماز جمعه تهران، حجتالاسلام صدیقی، که در آخرین لحظه از شرکت رئیسجمهوری در نماز جمعه پایتخت خبردار شده بود، علناً اذعان کرد که نمیتواند در حضور وی به نقد دولت بپردازد و لذا به تمجید از اقدامات دولت پرداخت. سخنان وی در تضاد با تحلیلات کارشناسان و متخصصان سیاسی و اجتماعی بود که بجز واردات واکسن کرونا، به عملکرد دولت در احیای اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم، نمره ضعیف میدهند. آیتالله سیداحمد علمالهدی، امام جمعه مشهد که پدرزن رئیس جمهور نیز هست نیز در سخنانی مشابه، به تمجید از عزم دولت پرداخت و موفقیت دولت را در دو کلمه «تحول گفتمانی» خلاصه کرد. آیتالله علمالهدی، علت ناتوانی دولت در «تحول عملیاتی و اجرایی» را به گردن مسئولان میانی انداخت و آنها را در تضاد با مسئولان «جهادی» دولت سیزدهم، «تنها و تنبل» توصیف کرد.

حجتالاسلام سیدمحمدنبی موسویفرد
در بسیاری دیگر از خطبهها، به جای تحلیل عملکرد دولت، به طور غیرمستقیم از تشدید گرانیهای اخیر و فشار مشکلات معیشتی بر ارتزاق مردم انتقاد شد. امامان در این تحلیلها، قوه قضائیه و دولت موظف را به نظارت بر قیمتها و مبارزه با گرانیها دانستند. درحالیکه بسیاری از کارشناسان اقتصادی با نقش مخرب نبود ساختارهای نظارتی در بازارهای کشور موافقند، ضعف کشور در گرداندن چرخه تولید و وجود تحریمهای بینالمللی را دلایل اصلی ادامهدار شدن گرانیها و تورم کمرشکن میدانند. در خطبههای امروز حجتالاسلام سیدمحمدنبی موسویفرد، امام جمعه اهواز، از دستگاه قضایی خواست تا با نظارت بر قیمتها، دلالان دانه درشت را به سزای اعمالشان برساند. از سوی دیگر آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری، امام جمعه موقت قم، دولت را مسئول نظارت در این امر معرفی کرد و خواستار نظارت «از مبداء تا مقصد» همه کالاها شد.

آیتالله سیدمحمدمهدی حسینی همدانی
موضوع دیگری که در برخی از خطبهها شنیده شد، انتقادهایی نسبت به طرح مجلس و دولت برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کالاهی اساسی بود. آیتالله سیدمحمدمهدی حسینی همدانی، امام جمعه کرج، با اشاره به آسیبپذیری سفره خانوادهها، به مسئولان گوشزد که توجه کنند که این مسئله باعث نشود شک جدیدی به مردم وارد شود. آیتالله رسول فلاحتی، امام جمعه رشت، نیز با اشاره به ضعف مدیریتی یارانهها و نبود نظارت در هزینهکرد ارز ترجیحی در دوره گذشته مجلس، خواستار مطالعه دقیق این مسئله از زوایای مختلف برای حمایت از دهکهای آسیبپذیر شد.
در این نظرسنجی شرکت کنید:
- آیتالله حسینی همدانی: برای اصلاح بازار و مشکل گرانی هنوز اقدام جدی و مؤثری دیده نمیشود.

آیتالله سیدابوالحسن مهدوی
مبحث مطالبهگری و فسادستیزی هم در خطبههای این هفته شنیده شد. این موضوع که در هفتههای اخیر در چارچوب مطالبهگری از شورای سیاستگذاری ائمه جمعه برای روشنگری از موارد فساد از تریبون نماز جمعه، گفتمان پرنشاطی را در میان فعالان اجتماعی و مذهبی ایجاد کرد، این هفته در نماز جمعه اکثر شهرها توجه خاصی دریافت نکرد. در اصفهان اما، که هفتههاست کشاورزان به محدودیتهای آبرسانی به مزارع و باغات گلهمندند، آیتالله سیدابوالحسن مهدوی به طرح مشکلات این قشر زحمتکش پرداخت .وی با انتقاد از رقابت استانهای همجواری برای منابع آبی مشترک، خواستار جبران خسارتهای واردامده به کشاورزان شرق و مسئولان را به اجرای دقیق قانون و احقاق حقوق مردم موظف دانست.
بیشتر بخوانید:

آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری
در پایان گزارش امروز، لازم است نگاهی به سخنان ائمه جمعه به مسئله مذاکرات برجام بیاندازیم. مذاکراتی که سرنوشت تحریمهای بینالمللی و احیای اقتصاد کشور را پس از چندین سال سکوت و تنش روشن خواهد کرد. در قم، آیتالله سیدهاشم حسینی بوشهری با اشاره به فتوای رهبری نسبت به ممنوعیت سلاح هستهای، گفت: «تعهد باید در مقابل تعهد باشد؛ ما بر اساس فتوای رهبری به سمت سلاح هستهای نمیرویم اما شما نیز باید همه تحریمها را یکجا لغو کنید. حجتالاسلام محمد عبادیزاده، امام جمعه بندرعباس، خواستار توجه به تعاملات با همه کشورها، «همزمان با انجام مذاکرات هسته ای» شد. وی با بیان اینکه سیاست دولت در مذاکرات باید «دیپلماسی سازنده و اتخاذ تضمین برای اجرای تعهدها» باشد، شرط کشور برای ورود به مذاکرات هستهای را «لغو تمام تحریمهای ظالمانه» اعلام کرد.

آیتالله سیدحسن عاملی
آیتالله سیدحسن عاملی، امام جمعه اردبیل نیز که هر هفته به تحلیل مسئله مهم برجام میپردازد، با ابراز رضایت از سیاست کشور در تأخیر در حضور در مذاکرات، به حرکت سپاه در بازپسگیری نفتکش حامل نفت اشاره کرد و افزود: «تلاش نیروهای مسلح مکمل خوبی برای دیپلماسی رسمی است». وی با تبیین درخواستهای کشور مبنی بر «اخذ تضمین» و «رفع تحریمها»، خواستار رجوع به متن برجام شد، لیکن اشارهای به پیامدهای گذار کشور از محدودیتهای غنیسازی نکرد. از سوی دیگر آیتالله فلاحتی، خطیب جمعه رشت، مدعی شد که «دستگاه اطلاعاتی آمریکا اذعان دارد مردم نخبگانی ایران حاضر به گفتوگو با آمریکاییها نیستند»، و با تکرار روایت استکبارستیزی ماههای اخیر، موضع ضدمذاکره خود را تکرار کرد. انشاالله با حضور پرعزت دیپلماتهای کشور در صحنه جهانی، شاهد رفع تنشها و بازگشت کشور به بازارهای جهانی و رفع سریع تحریمها باشیم.
در این نظرسنجی شرکت کنید:
- آیتالله رسول فلاحتی: مردم نخبگانی ایران حاضر به گفتوگو با آمریکاییها نیستند.
لطفاً نظرات خود را در قسمت نظرسنجی سایت ارائه کنید. نتایج این نظرسنجیها را میتوانید در بخش سنجشهای آماری، زیر عنوان مردم چه میگویند مطالعه کنید. درضمن، ما را در رسانههای اجتماعی (تلگرام، اینستاگرام و توییتر) نیز دنبال کنید