علیرضا اعرافی (زادهٔ ۱۳۳۸) روحانی شیعه ایرانی است. وی ریاست جامعه المصطفی العالمیه، ریاست حوزه علمیه سراسر کشور و امامت جمعه میبد و قم را برعهده دارد. اعرافی بدون شرکت در آزمون علمی خبرگان، از سوی شورای نگهبان برای شرکت در انتخابات مجلس خبرگان رهبری سال ۱۳۹۴ تأیید شد. اما با کسب ۹۲۵٬۷۲۷ رأی، رأی کافی برای ورود به مجلس خبرگان از حوزه انتخابیه تهران را به دست نیاورد. شورای عالی حوزه علمیه قم در تیر ۱۳۹۵، اعرافی را با حفظ سمت ریاست جامعة المصطفی بهعنوان مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور انتخاب کرد.
وی در سال ۱۳۳۸ در شهر میبد، واقع در استان یزد به دنیا آمد. پدرش آیتالله محمد ابراهیم اعرافی از علمای مشهور آن دیار و از دوستان نزدیک روحالله خمینی بود که نقش بسزایی در بیداری مردم میبد و یزد ایفا کرد. وی سالها قبل از انقلاب اسلامی نماز جمعه بر پا میکرد و خود، با سلاح در آن خطبه میخواند. مادرش نیز از فرزندان شیخ کاظم ملک افضلی اردکانی بهشمار میآمد.
تحصیلات کلاسیک خود را در دیار خود آغاز کرد. او پس از خواندن مقداری از دروس ادبیات، در سال ۱۳۴۹ به قم آمد و همانجا تحصیلات دوره ابتدایی خود را تکمیل کرد و همزمان دروس حوزه خود را آغاز نمود و به سرعت دروس دوره مقدمات و سطح را به پایان رسانید؛ به گونهای که در سال ۱۳۵۶ به درس خارج راه یافت. او در طی این سالها از شرکت در دروس فلسفی نیز بازنماند و آن دروس را نیز به حد کمال فرا گرفت و نیز در درس اخلاق استادان خود حضور جدّی داشت. او در ضمن تحصیل دروس حوزوی، زبانهای عربی و انگلیسی را فراگرفت و از مطالعات در رشتههای ریاضی و فلسفه غرب نیز بازنماند و بسیاری از کتب را که در آن روزگار در حوزه متداول نبود، فرا گرفت و در دوره تعلیم و تربیت دفتر همکاری حوزه و دانشگاه (پژوهشگاه حوزه و دانشگاه) شرکت کرد و در تعطیلات به مباحثه تفسیر المیزان و شرح نهجالبلاغه ابن ابی الحدید پرداخت.
گاهی مردم نگاههای غیر مثبتی به مباحث وقف دارند که لازم است برای بازسازی اعتماد مردم تلاش شود و مردم مطمئن باشند که نیات واقفین در امر وقفها به خوبی رعایت میشود
مردمی کردن مساجد و اداره آن توسط مردم و امام جماعت بسیار مهم است؛ نباید نیاز به بودجه دولتی پیدا شود، بلکه از راه های دیگر همانند وقف و منابع پایدار باید مساجد اداره شوند.
مردمی کردن مساجد و اداره آن توسط مردم و امام جماعت بسیار مهم است؛ نباید نیاز به بودجه دولتی پیدا شود، بلکه از راههای دیگر همانند وقف و منابع پایدار باید مساجد اداره شوند.
حوزه در تلاش است دانش، اندیشه و معرفتی که دارد را در عناوین جدید گره بزند و در شکل های نو در خدمت نظام و کشور باشد. این راهبرد کلانی است که حوزه به دنبال آن است.
ما نهایت همکاری را با ستاد ملی مبارزه با کرونا داریم و در این که اماکن زیارتی باز شود یا نشود، کاملا تابع پروتکلهای وزارت بهداشت هستیم و توجه به نظرات کارشناسی را یک اصل عقلائی و دینی میدانیم.
قم پیشتاز در شناخت کرونا و اعلام و پیشگیری از آن بود و حوزه و روحانیت نیز در این قضیه پیشتاز بودند و در همه کارها و اقدامات خود نظریات کارشناسان را چه در بحث قرنطینه و چه در سایر تصمیمات اعلامی مدنظر داشته است.
در سخت ترین شرایط نظام اسلامی و ملت بزرگ ایران پای صندوق های رأی حاضر شدند، همه ارکان قدرت در نظام اسلامی بر اساس مقررات اسلام و آرای ملت بزرگ ایران رقم می خورد، همه ارکان نظام با آرای مستقیم و غیر مستقیم انتخاب می شوند.
از عراق انتظار می رود اخراج آمریکا را دنبال کند و همه بدانند راه سازش با تروریست ها بسته است و قدرت ها بدانند که با تروریست ها نمی توان سازش کرد چون زبان آنها زبان زور است، تکمیل زنجیره انتقام از ترور سردار سلیمانی تمام نشده و موشکهای سپاه سیلی نخست بود.
این روزها اغتشاشاتی در عراق ایجادشده است و دولت و مسئولین عراقی باید برای رفع مشکلات مردم کشورشان تلاش کنند،دستهایی وجود دارد تا حماسه اربعین به وجود نیاید و بین ملت ایران و عراق اختلاف ایجاد میکنند.
آنچه که امروز به نام اربعین و حماسه داریم، مجمعی است که دارای امتیازات خاصی است… در این رابطه نباید به مسائل تفرقه انگیز آلوده شود، بلکه لازم است همه امت در آن تجلی کنند و در عین حال که نباید به سخنان تفرقه انگیز آلوده کرد، ولی معتقدیم نمی توانیم مسائل سیاسی و حماسی آن را کتمان و از آن غافل شد.
یکی از ظرفیت های عظیم دفاع مقدس این است که امروز امتداد دفاع مقدس را ما در فلسطین، عراق، سوریه و یمن شاهد هستیم و باید در برابر امام شهیدان زانوی ادب و تواضع بر زمین زد.