حجه الاسلام والمسلمین سید محمد حسن ابوترابی فرزند حضرت آیه ا... سید عباس ابوترابی در سال 1332 در شهر مقدس قم و در خانوادهای اهل تقوا و علم متولد شد. وی در سال 1344به همراه برادر به نجف اشرف مشرف شده و درکنار ادامه تحصیل در مدرسه ایرانی آن دیار, تحصیلات حوزوی را آغاز نمود.
همزمان با تحولات سیاسی كشور عراق پس از به قدرت رسیدن حكومت بعثی و تنگناهایی كه برای ایرانیان پیش آمد؛ به جنوب لبنان سفركرد و با شهید بزرگوار دكتر مصطفی چمران ارتباط نزدیک یافت.
فعالیتهای سیاسی وی نیزبه شکل خاص در شهرهای قزوین و تهران گسترش یافت و به جهت سخنرانی در مجلس یادبود شهید حاج آقا مصطفی خمینی در شهر قزوین تحت تعقیب ساواك قرار گرفت. ایشان در همین زمان از نزدیك با شهید آیت ا... دکتر بهشتی آشنا شد كه این آشنایی و همكاری در تمامی زمینه ها تا هنگام شهادت دكتر بهشتی ادامه داشت.
ایشان پس از یک دهه حضور در مسئولیت نهاد دانشگاه تهران با حکم مقام معظم رهبری به عضویت شورای نمایندگان رهبری در دانشگاهها منصوب گردید که این مسئولیت تاکنون نیز ادامه دارد.
حجه الاسلام والمسلمین سید محمد حسن ابوترابی از سال 1378 برای سه دورۀ پیاپی ششم. هفتم و هشتم به عنوان منتخب مردم شریف قزوین در مجلس شورای اسلامی برگزیده شد و در طول این ادوار با تشكیل هسته مشورتی از زبدهترین اساتید دانشگاهها توانست ضمن عضویت در كمیسیون فرهنگ و آموزش مجلس در نطقهای قبل از دستور و همچنین مذاكرات صحن علنی با ارئۀ تحلیلها و نطقهای منطقی و مستدل نقش برجستهای در تصویب قوانین ایفا نماید و این مسئله امری است كه مورد اتفاق نظر تمامی نمایندگان ادوار مختلف از هرنوع گرایش فكری و حزبی بوده است.
با توجه به توان مدیریتی مقبولیت سیاسی اجتماعی, و جایگاه برجسته معنوی که در بین منتخبین مردم داشتند در دوره های هفتم و هشتم به عنوان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی انتخاب گردیده و همچنین در این دو دوره به عنوان نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سالانه و برنامه پنج ساله توسعه نقش محوری داشتهاند.
حجهالاسلام و المسلمین ابوترابی در سال 1390 با حکم مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی به عضویت هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه منصوب گردیدند. نقش ایشان برای ایجاد تفاهم و توافق بین قوا بر کسی از نخبگان ملت پوشیده نیست نهادینه شدن فرهنگ تعامل سازنده با دولت و سایر ارکان نظام برای پیشرفت امور کشور از اصلیترین دستاوردهای دورههای مسوولیت ایشان در مجلس بوده است.
محمد حسن ابوترابی فرد: اگر مقامات ارشد به سنن الهی پایبند نباشند رابطه بدنه جامعه رابطه با واجبات سست میشود. این مسئله مسئولیت ما را بسیار دشوار میکند و ما باید مراقب تصمیمات خود باشیم.
محمد حسن ابوترابی فرد: در این سالها شاهد همکاری ایران و روسیه برای مقابله با زیادهخواهی آمریکا بودهایم که میتواند موجب همکاری بیشتر دو کشور و توازن قدرت به نفع کشورهای منطقه باشد.
محمد حسن ابوترابی فرد: ما در کنار عراق و سوریه عزیزیم و همراه با فلسطین یک حقیقتیم و تنها راه برون رفت از مشکلات اقتصادی وحدت ملی و ایستادگی در مواضع اصلی نظاج و تحکیم نظام اسلامی است
محمد حسن ابوترابی فرد: تورم ۵۰ درصدی و رشد اقتصادی منفی موقعیت جمهوری اسلامی را از نظر شاخصهای اقتصادی در وضعیت نا مناسبی قرار داده است
محمد حسن ابوترابی فرد: امروز دولت به یک کارفرمای بزرگ و مطلق تبدیل شده و تمام بودجههای عمومی کشور برای پاسخ به هزینههای دولت تدوین و تنظیم میشود که آن هم جوابگوی نیازها نیست
محمد حسن ابوترابی فرد: با وضعیت فعلی نمیتوان در بخش اقتصاد و معیشتی حکمرانی کرد و برای ایجاد اشتغال و توسعه تولید قدم برداشت
محمد حسن ابوترابی فرد: تحریم سخت اقتصادی موجب شد که بفهمیم بدون درآمد نفتی و با اتکا به تولید و دریافت مالیات حاصل از جهش تولید میتوانیم اقتصاد کشور را مدیریت کنیم
محمد حسن ابوترابی فرد: ملت مظلوم افغانستان، ملت مظلوم فلسطین، ملتهای مظلوم منطقه، دنیای اسلام و ملت مقتدر ایران را در کنار خود مشاهده کنند.
محمد حسن ابوترابی فرد: تریبونهای نماز جمعه، و همه تریبونهایی که در اختیار قوای سهگانه است، باید پیامآور دوستی و محبت و ارتقاء صمیمیت در جامعه اسلامی باشند.
محمد حسن ابوترابی فرد: لازمه تحقق دولت اسلامی، تلاش همه مجموعههای نظام، خصوصاً جوانان در چله انقلاب یا چلههای بعدی است.
محمد حسن ابوترابی فرد: شعار «نه غزه نه لبنان» یعنی اینکه ما با اقتدار ایران اسلامی سر نزاع داریم و این به معنای حذف اقتدار ایران است.
محمد حسن ابوترابی فرد: [واکنش به سخنان رئیس جمهور در دانشگاه تهران] این سخن که “عدهای بر تعامل سازنده با دنیا و عدهای بر تقابل مستمر با جهان تاکید دارند”، قرین انصاف نیست. اینجانب یک چهره عالم، متعهد و سیاستمدار را نمیشناسم که معتقد به تقابل مستمر با جهان در مقابل با نگاه تعامل سازنده با دنیا باشد. چگونه در نهاد علم و دانشگاه این سخن قابل طرح است؟
محمد حسن ابوترابی فرد: اگر میخواهیم بدانیم منابع هزینهها و کیفیت کشور چگونه است باید به بودجه سالانه اشاره کرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی هم در پیام سال ۱۳۹۷ و هم در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و هم در بیانیه گام دوم انقلاب بر اهمیت اصلاح ساختاری بودجه تاکید نمودند. اشاره داشتند مهمترین عیوب وابستگی به نفت، دولتی بودن اقتصاد و بودجه معیوب است.
محمد حسن ابوترابی فرد: تولید مبدل به فرهنگ ایران نشده است، فرهنگ ملی و اسلامی ما باید فرهنگ تولید دانشبنیان باشد.
محمد حسن ابوترابی فرد: حضور موثر مهندسی ارتش و سپاه با هدایت فرمانده کل قوا راه را برای مدیریت این سیل هموار کرد.
محمد حسن ابوترابی فرد: وابستگی اقتصاد به نفت، دولتی بودن بخشهایی از اقتصاد که در حطیه وظیفه دولت نیست، نگاه به خارج و نه نگاه به ظرفیت داخلی، بی ثباتی سیاستهای اقتصادی و البته بودجه بندی معیوب و نامتوازن مهمترین عیوب اقتصاد کشور از نظر سکاندار انقلاب اسلامی است.
محمد حسن ابوترابی فرد: دولت اگر نیاز دارد ۱۴ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی را از صندوق توسعه دریافت کند و اگر هزینهها با منابع تطبیق نکرد که نمیکند، مجدداً میتواند از صندوق توسعه بهصورت شفاف با روشهای مناسب و با نظارت بانک مرکزی در راستای اصلاح ساختار اقتصادی کشور از آن منابع بهره ببرد اما باید به دنیا پیام دهیم که شما در اندیشه کاهش فروش نفت ایران هستید و ما در اندیشه قطع رابطه، هزینههای جاری با منابع نفتی هستیم.
محمد حسن ابوترابی فرد: نظام بودجه ریزی کشور و همچنین نظام تدوین بودجه براساس هزینه است و این امر به افزایش هزینه و کاهش کارایی بودجه میافزاید. همچنین وابستگی به درآمد نفت را افزایش یافته و دولت را بزرگ و ناکارآمد میکند.
محمد حسن ابوترابی فرد: اگر بخواهیم فقر را از جامعه کنار بزنیم باید به سوی تجاری سازی و تبدیل علم به فناوری پیش برویم.
محمد حسن ابوترابی فرد: بدون وحدت و انسجام، بدون شناخت دقیق مواضع دشمن و مواضع صحیح در زمان لازم و بدون صبر و استقامت، ایستادگی، پیروزی به دست نمیآید.
محمد حسن ابوترابی فرد: رئیسکل بانک مرکزی باید مسئولیتها را به دست مدیران عالم و باتجربه بسپارد و کشور این سرمایهها را در اختیار دارد.
محمد حسن ابوترابی فرد: تا زمانی که بانک مرکزی به عنوان صندوق برای تأمین هزینه های دولت و دیگر قوا به حساب آید، مشکلات اقتصادی، تورم و گرانی، مدیریت و کنترل نخواهند شد.
محمد حسن ابوترابی فرد: به دلیل سوءمدیریت بین درآمد و هزینههاست که مردم از لحاظ رفاهی به مشکل برخورده اند؛ این فاصلههای حقوقی نماد بی عدالتی است؛ لذا نباید با افزایش حقوقهایی که باید تعدیل شود، شکاف طبقاتی را زیاد کرد.
محمد حسن ابوترابی فرد: امروز دولت الکترونیک در انجام کارهای حاکمیتی ورود پیدا کرده و نقش انسان را به حداقل رسانده است که این کاهش نقش انسان یعنی کاهش فساد. پس اگر در این حوزه درست عمل شود، دیگر برای گرفتن یک پروانه نیاز به صرف این همه زمان و هزینه نخواهد بود.
محمد حسن ابوترابی فرد: دولت به معنای عام آن که شامل همه قوای سه گانه می شود، امروز در خدمت اقتصاد ملی نیست و مانع آن است.
محمد حسن ابوترابی فرد: اختلاف در آموزه های دینی راه را برای اختلاف در میان جامعه اسلامی و انسانی هموار می کند. باید بدانیم قرآن خمسه طیبه را مشعل دار علم و طهارت می داند و اگر از این بزرگواران به عنوان امام، مقتدا و رهبر جامعه اسلامی و انسانی بهره گیریم جامعه به وحدت مورد نظر قرآن قرار می رسد.