مردم سالاری دینی تنها با ارتباط نزدیک تر میان مردم و روحانیت صیانت می شود
آیت الله محسن غرویان در سال 1338 در نیشابور بدنیا آمد و پس از اخذ مدرک دیپلم فنى راه و ساختمان در سال 1357 راهى حوزه علمیه قم شد و در سال 1358 رسما شروع به تحصیل علوم حوزوى نمود. وى دروس مقدمات و سطح را به پایان رسانید و در دروس خارج فقه و اصول از محضر آیات عظام وحید خراسانى،فاضل لنکرانى، شیخ جواد تبریزى ، مکارم شیرازى و جوادى آملى بهره برد تا اینکه براى کاندیداتورى در مجلس خبرگان رهبرى در دوره سوم در امتحان اجتهاد شرکت نموده و آن را با موفقیت پشت سر گذاشت. ایشان در کنار دروس فقه و اصول در موسسه در راه حق و بنیاد فرهنگى باقرالعلوم(ع) و موسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى (ره) دروس کلام و فلسفه و آشنایى با مکاتب غربى را پشت سر گذاشته و همچنین مدتی به در شورای سردبیرى مجله علمى – تخصصى معرفت با مدیریت آیت الله مصباح یزدى فعالیت کرده اند.
آیت الله محسن غرویان همچنین مدتی عضو هیئت علمى و استاد موسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى (ره) بوده. از ایشان تاکنون بیش از 40 اثر علمى به صورت کتاب بچاپ رسیده است و مقالات کوتاه و بلند ایشان که در مطبوعات مختلف به چاپ رسیده بالغ بر 500 مقاله است . موسسه فرهنگى – انتشاراتى «یمین» به همت ایشان تاسیس شده و تاکنون قریب 20 عنوان کتاب منتشر کرده است. محسن غرویان با دو زبان انگلیسى و عربى آشناست و تاکنون در همایشها و کنگره هاى مختلف داخلى و خارجى مقالاتى را به زبانهاى فوق ارائه نموده است. ایشان هم اکنون در حوزه علمیه به تدریس دروس خارج اصول و اسفار ملا صدرا و خارج علم رجال اشتغال دارد و در کناراشتغالاتش در حوزه ، در مجامع مختلف علمى ، سیاسى با ارائه کنفرانس و سخنرانى به امر تبلیغ مى پردازد. وى از سوى بعثه مقام معظم رهبرى(دام عزه) به عنوان مبلغ زباندان و عضو هیئت علمى برگزیده شده است. محسن غرویان نویسنده اى است که مستمرا شبهات دینى و فلسفى و اعتقادى را در نشریات و مطبوعات مطالعه مى کند و مورد نقد و بررسى قرار مى دهد. مجموعه این پرسش و پاسخها تاکنون علاوه بر چاپ در مطبوعات به صورت چهار جلد کتاب نیز بچاپ رسیده است. وى سفرهاى متعدد علمى به کشورهاى مختلف جهان داشته است و براى تبلیغ در مجامع علمى و دانشگاهى به کشورهاى فرانسه،چین،ژاپن،ایتالیا،هلند،فیلیپین- مالزى و هند سفر کرده است .
در سال 1369 براى شرکت در سمینارهاى علمى، کلامى و فلسفى به کشور کانادا مسافرت نموده است. چهار سفر بعنوان زباندان و عضو هیئت علمى بعثه مقام معظم رهبرى به حج اعزام شده است. علاوه بر این با سفر به کشورهاى سوریه و عراق با برخى چهره هاى علمى و فرهنگى نشستها و گفتگوهاى علمى در باب ادیان و ملل و نحل داشته است. محسن غرویان یکى از داوران و صاحبنظران در گزینش کتاب سال در حوزه دین و فلسفه است و بعنوان عضو شوراى بررسى کتاب استان قم نیز بر روند چاپ و نشر کتب نظارت داشته است. وى هم اکنون به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی جامعة المصطفی العالمیه و تحقیق و تدریس و تالیف اشتغال دارند.
محسن غرویان: مراجعه به حوزههای علمیه و علمای دین خیلی کمتر شده است که یکی از علل آن، تکرار مکررات و توجه نداشتن روحانیون به مسائل نو و جدید است
محسن غرویان: سیاستگذاری ما در عرصه دیپلماسی جهانی باید به گونهای باشد که ملت ما منزوی نشود و راه تعامل و گفتوگو با شرق و غرب عالم باز باشد.
محسن غرویان: باید سیاستها و روش حکومتداری به گونهای باشد که بین مردم و حاکمیت فاصلهای نیفتد و مردم احساس نکنند که برای آنها در جای دیگری انتخاب صورت گرفته است
محسن غرویان: ترجمه این روایت – «العلم و الدین توأمان، اذا افترقا احترقا» – اینست که دین و علم حقیقی کنار یکدیگر و توأم با هم هستند و اگر جدا بشوند، آتش به پا میکنند، این بدان معناست که مسائل دینی با مسائل علمی هماهنگ است.
محسن غرویان: باطن مردم را راهپیمایی مشخص نمیکند، صندوق رأی مشخص میکند. پس نباید راهپیمایی ۲۲ بهمن را به نفع خود مصادره کنند. در واقع آمدن مردم به خیابان حرکتی در راستای اعتقادات است. مهم این است که جامعه در پای صندوقهای رأی حاضر شوند و در شرایطی که کسی از رأیشان مطلع نیست، رأی خود را به صندوق بیندازند.
محسن غرویان: اگر بخواهیم مشارکت را بالا ببریم باید طوری زمینه انتخابات را برای مردم فراهم کنیم که همه گروهها انگیزه پیدا کنند که نماینده و سخنگویی از افکار و اندیشههای خودشان را در لیست نمایندگان و کاندیداها ببینند و پیدا کنند.
محسن غرویان: این قهرمان شهید، فراتر از جریانهای سیاسی بود. در سخنرانی خود درپی وحدت بود نه تفرقه. انقلابیگری را به معنای تفرقه، خطکشی، خودی و غیر خودی نمیدانست، بلکه آن را مبنای وحدت قلمداد می کرد.
محسن غرویان: چهرههای سیاسی و علمی امید خود را نسبت به گذشته از دست دادهاند که حضور آنها در صحنه بتواند باعث تغییر رویه در مدیریت کشور شود. بدون شک این یک خطر بزرگ است که کشور را تهدید میکند.
محسن غرویان: معنای مذاکره و گفتوگو با آمریکا و اروپا یا هر کشوری این نیست که ذلت را بپذیریم بلکه ما عزت فکری و آقایی منطق خودمان را میتوانیم به اثبات برسانیم و این بر برخورد فیزیکی، جنگ و کشور را دائماً در حالت تنش و جنگ نگه داشتن مقدم است.
محسن غرویان: منطق و عقلانیت دولت ایران در گفتگو با کشورهای ۱+۵ باعث احترام اکثر کشورهای جهان به مردم و سیاستمداران ایران شده است و به جهان ثابت شد که دولت ما از منطق مشخصی پیروی میکند و مشخصا وزیر امور خارجهمان فردی متفکر است.
محسن غرویان: رویکرد مبارزه با فساد باید از مجلس آغاز شود. بنده معتقدم بخشهایی از دلایل زمینههای فساد در قوانین ناقص ما مستتر است. به همین دلیل نیز یک مجلس کارآمد میتواند با تصحیح قوانین به کاهش پروندههای فساد اقتصادی کمک کند.
محسن غرویان: [واکنش به سخنان حجتالاسلام پناهیان] اینها کدهای انتخاباتی است. این قبیل اقدامات جوسازی برای انتخابات مجلس و میان دورهای خبرگان است.
محسن غرویان: :افرادی هستند که سعی می کنند تا به نوعی خود را سخنگوی رهبری معرفی کنند، فارغ از اینکه اظهارات آنها بیشتر باعث تضعیف جایگاه رهبری می شود. معظم له بارها فرمودند، آنچه را که بیان می کنند در ظاهر و باطن یکسان است.
محسن غرویان: طلاب معتقدند که این اختلافها، اختلاف طلبگی نیست زیرا بحث طلبگی، بحث علم، فکر و اخلاق است و توهین در آن جایی ندارد.
محسن غرویان: مرجعیت یک مقام طبیعی است که از رابطه مردمی یک عالم حاصل می شود و شکل طبیعی آن همین است و باید به همین شکل باشد. به نظر من نباید مرجعیت را یک مقام حکومتی کنیم.
محسن غرویان: ائمه جمعه باید در سیاست دخالت کنند ولی در حد کلیات صحبت کنند و خود را در حد یک عضو حزب خاص یا گروه خاص تنزل ندهند.
محسن غرویان: خیلی کم مشاهده میشود که ائمه جمعه به نفع جناح خاص سیاسی صحبت نکنند بلکه بسیاری از ائمه جمعه چه در عمل و چه در سخنانشان، طرفدار جناح خاصی هستند.
محسن غرویان: من فکر میکنم که اجماعی در حال شکلگیری است که پس از چهل سال باید تجدیدنظرهایی در قانون اساسی صورت گیرد تا بیش از پیش شاهد بالندگی، رشد و شکوفایی نظام در ورود به دهه پنجم انقلاب باشیم.
محسن غرویان: در این که حجاب از واجبات شرعی است مثل نماز هیچ شکی نیست. اما حکومت در پیاده کردن این امر واجب چه نقشی باید ایفا کند و تا چه حدی باید جلو برود؟ حکومت می تواند تشویق کند اما اجبار فیزیکی نداشته باشد.
محسن غرویان: باید به آقای ظریف حق داد که از نبودن در جریان دیدار بشار اسد با رئیسجمهور ناراحت باشد و بخواهد که این دلخوری را نشان دهد. این نپذیرفتن استعفا به این معنا نیست که به تمام خواستههای ایشان جواب مثبت داده شده است و آقای ظریف به این دلیل که فردی متعهد و به فکر منافع ملی ایران است و از فدا کردن خود در راه مردم ابایی ندارد به سرکار خود برگشت.
محسن غرویان: جریانی ضدفلسفه در حوزه و دانشگاه کار میکند که میخواهد چهرههای فلسفی و متفکر کشور را خانهنشین کند تا مقدسین کمخرد و کمدانش بر سر کار بیایند.
محسن غرویان: باید مساله انتظار بشر از علم و دین روشن شود ، دین نباید وارد حوزه علم و علم نیز نباید وارد حوزه دین شود.
محسن غرویان: امروزه حوزه باید با افکار جدید و افکار روشنفکران دینی به روز مثل شهید مطهری، دکتر بهشتی، و امثال آنها رو به پیشرفت برود. این را باید جدی گرفت.
محسن غرویان: نباید حس ناسیونالیستی را از ایمان مردم جدا کنیم و مورد طرد قرار دهیم. وطن دوستی و علاقه به آب و خاک جزئی از سرشت انسان است.
محسن غرویان: اصلی به عنوان نظارت مجلس خبرگان بر دولت وجود ندارد و همانطور که از اسم این نهاد مشخص است تنها مجلس خبرگان رهبری است.
محسن غرویان: کسانی که مبارزه میکنند خودشان نباید درگیر فساد و تجملات باشند. این همان ساده زیستی اخلاقی است که مورد تاکید امامخمینی و مقام معظم رهبری بوده و هست. متولیان مبارزه با فساد اقتصادی نباید درگیر سیاستبازی شوند.
محسن غرویان: روحانیت نباید اجازه دهد از آنها استفاده ابزاری شود و اگر روحانیون ابزار دست گروههای سیاسی شوند شأن آنها پایین میآید.
محسن غرویان: پیام چنین شعاری [استخر فرح در انتظارت] این است که فوت آیت الله هاشمی طراحی شده بوده است. خانواده آیت الله هاشمی رفسنجانی باید پیگیر این شعار باشند و مفهوم آن را روشن کنند.
محسن غرویان: به نظر من اگر این مساله (قانون حجاب اجباری برای توریستها) فرهنگسازی شود که مردم بتوانند این مساله را هضم کنند، قابل انجام است؛ همانطور که ما به کشورهای دیگر میرویم و طبق قوانین خودمان عمل میکنیم، باید به توریستها هم اجازه داده شود در کشور ما طبق قوانین خودشان عمل کنند.
محسن غرویان: باید محدودیت ها، حصرها و موانعی که در کشور وجود دارد، برداشته شود و آزادی های بیشتری طبق قانون داده شود و باید انحصارطلبی های یک گروه و جناح خاص در کشور کمتر شود.
محسن غرویان: از سویی اصل برجام با موافقت مقام معظم رهبری و تایید مجلس تصویب شد. بنابراین مخالفت کردن با برجام که توسط افراطیون صورت می گیرد ستیز با معاهداتی است که نظام با شرط حفظ خطوط قرمز ایران با آن موافق بوده است.
محسن غرویان: جناحی شدن روحانیت سلب اعتماد مردم به روحانیون را به ارمغان میآورد. روحانیون آنچه دارند از خودشان نیست بلکه از فرهنگ، معنویت و اخلاقی است که توسط دین ارایه میکنند و اگر از جهات اخلاقی و معنوی دین آسیب ببیند، روحانیت جایگاه خود را از دست خواهد داد.
محسن غرویان: مثل اینکه هنوز بعضی حوزویان ما تحول را باور نکردهاند. دنیا، انسان، علم، صنعت، تکنولوژی و سبک زندگی در حال تحول است. باید در حوزه به روز باشیم.
محسن غرویان: نمیشود از مردم توقع داشت با هم وحدت داشته باشند اما رؤسای قوا و مقامات عالیرتبه نظام با هم اختلاف داشته باشند.
محسن غرویان: به نظر من درباره اینکه ما برای حجاب به یک نظر واحد برسیم توقع بیجایی است. بههرحال در هر مسئلهای همیشه اختلاف نظر وجود دارد و بستگی دارد که بالاخره سیاستهای کلی حاکم بر جامعه چه باشد. بههرحال اکنون یک دیدگاه این است که این مسئله را به اختیار افراد بگذاریم. چون برخی نیز اعتقاد دارند اگر حجاب اختیاری باشد ارزش آن بیشتر شناخته میشود. حتی افرادی هم که رعایت میکنند احساس افتخار بیشتری دارند. چون حجاب با انتخاب خودشان است.
محسن غرویان: باید از مقام معظم رهبری تشکر کرد که خود پیشگام شدند و مساله عذرخواهی از ملت را مطرح کردند و اینکه باید مسئولین بالای نظام یادبگیرند با شفافیت در جایی که مرتکب تقصیر یا قصوری شده اند، از مردم عذرخواهی کنند. ما در کشورهای دیگر شاهد این سنت هستیم که مسئولین استعفا می دهند و از ملت عذرخواهی می کنند.
محسن غرویان: حجاب اجباری یا اختیاری به بحث گذاشته شود. برخوردهای چکشی با مسئله حجاب جواب نمیدهد. نماز هم واجب دینی است اما اجرای آن اختیاری است.
محسن غرویان: به نظر میرسد که ائمهی جمعه از تواناییهای علمی مطلوب، کمتر برخوردارند و مطالب بسیار سطحی و نازل در نماز جمعه مطرح میشود.
محسن غرویان: رئیسجمهور میتواند پیش گام گفتوگوی ملی باشد و از چهرههای مختلف و جناحهای مختلف دعوت کرده و با شخصیتهایی همچون آیتالله موحدی کرمانی و حجتالاسلام ناطق نوری و دیگر شخصیتها صحبت کند تا فضای جدید گفتوگوی ملی در کشور ایجاد شود.